РФ вдарила по Одесі балістикою: попадання по складах і відділенню "Нової пошти"
Консервовані томати - порятунок від раку і важких захворювань

Консервовані томати - порятунок від раку і важких захворювань


Тім Спектор - епідеміолог, професор Королівського коледжу Лондона. Нещодавно вчений написав пост в Instagram, з метою розвіяти міф про те, що "свіжі" продукти завжди кращі за консервовані або заморожені.

Він розповів своїм підписникам, що не потрібно бути "харчовим снобом", зазначивши, що деякі овочі, наприклад горох, містять більше вітаміну С, ніж їхні свіжі побратими. Шпинат - ще один приклад того, що заморожені продукти можуть бути кращою альтернативою, оскільки вони часто містять менше оксалатів, які можуть сприяти засвоєнню заліза.

Спектор назвав помідори "основним джерелом" лікопіну - форми каротину, "яка була пов'язана зі зменшенням кількості інсультів, серцевих захворювань і раку". "Цікаво, - додав він. "У консервованих помідорах лікопіну більше, ніж у їхніх свіжих аналогах".

Спектор процитував систематичний огляд, у якому взяли участь понад 26 000 осіб і який показав, що "більш високе загальне споживання томатів пов'язане зі зниженням ризику розвитку раку простати". Однак, за словами дослідників, цей зв'язок був пов'язаний саме з "томатними продуктами, приготованими помідорами і соусами". Щодо сирих помідорів жодних асоціацій виявлено не було.

В іншому дослідженні було зроблено висновок, що високе споживання лікопіну або його концентрація в сироватці пов'язані зі значним зниженням ризику інсульту (на 26 %), смертності (на 37 %) і серцево-судинних захворювань (на 14 %). У більш пізньому систематичному огляді, опублікованому 2022 року, було проаналізовано 72 дослідження лікопіну на людях і тваринах.

Він показав, що 70 % досліджень підтвердили "різні протиракові властивості лікопіну". У 20 роботах вивчали ризик розвитку раку простати в людей, і більшість із них підтвердили "протипухлинну активність лікопіну".

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВСЕ ПО ТЕМЕ
КОММЕНТАРИИ

НОВОСТИ ПАРТНЕРОВ
ЗНАКОМСТВА
МЫ НА FACEBOOK