Правильний рецепт: чому не слід додавати банани у смузі
Додавання бананів у ягідну смузі знижує на 84% вміст флавоноїдів, групи біологічно активних сполук, корисних для здоров'я.
Про це йдеться у новому дослідженні, під час якого науковці перевірили, як різні рівні поліфенолоксидази – ферменту, що міститься у багатьох фруктах та овочах – впливають на засвоєння організмом флавоноїдів, природних сполук, що зустрічаються у продуктах харчування та напоях, яке може зменшити запалення та захистити судини та кровоносну систему.
При очищенні банана або яблука фрукт дуже швидко стає коричневим. Це відбувається через фермент поліфенолоксидази (PPO). У своєму дослідженні вчені хотіли дізнатися, чи впливає вживання смузі, приготовленого з різних фруктів, що містять PPO, на кількість флавоноїдів, доступних організму. Щоб з'ясувати це, вони давали добровольцям смузі з бананом та ягодами, смузі лише з ягодами або просто капсулу флавонолу (контрольна група). Потім дослідники взяли аналізи крові та сечі, щоб виміряти кількість флавоноїдів, присутніх після прийому смузі або капсули. У результаті було виявлено, що рівень флавоноїдів знижується при включенні до раціону бананів.
"Ми були дуже здивовані, побачивши, як швидко додавання одного банана знизило рівень флавоноїдів у смузі та рівень флавоноїдів, що засвоюються організмом, – розповів автор дослідження Хав'єр Оттавіані. – Це демонструє, як приготування їжі та її комбінації можуть вплинути на засвоєння харчових сполук у продуктах".
На думку вчених, при приготуванні смузі потрібно поєднувати фрукти, багаті на флавоноїди, такі як ягоди, ананаси та апельсини, а банани залишити на потім. Це збільшить споживання флаваноїдів.