У Харкові росіяни вперше застосували ФАБ-500
МОЗ попереджає: стартував сезон холери - як не заразитися | Фото: pixabay.com

МОЗ попереджає: стартував сезон холери - як не заразитися

В Україні розпочався епідемічний сезон холери. Ця хвороба небезпечна, і особливо влітку. Без належного лікування холера може призвести до зневоднення та смерті, попередили в Міністерстві охорони здоров'я України.

Холера - небезпечне інфекційне захворювання, може передаватися через заражену воду або їжу, що містить бактерію Vibrio cholerae. Щоб уникнути зараження, необхідно суворо дотримуватися важливих правил гігієни. Джерелом збудника інфекції є хвора людина або носій вібріонів.


Читайте нас у Telegram: тільки найактуальніші та перевірені новини

Міністерство наголошує на необхідності ретельно мити руки, кип'ятити воду та уникати вживання продуктів харчування сумнівного походження.

Де може бути холерний вібріон

  • у забрудненій воді при низьких температурах та у морській воді - 2 тижні і більше;
  • у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів;
  • на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин;
  • у кишківнику окремих річкових та морських тварин - декілька місяців.
Симптоми захворювання
  • сильна діарея (частий, до 10 і більше разів за добу, пронос);
  • задижка, різка слабкість, м'язові судоми;
  • западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
  • зниження температури тіла;
  • втрата пружності шкіри, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою.

 При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Що робити, щоб уникнути захворювання

Перш за все варто дотримуватись простих правил:

  • не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
  • не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • використовуйте чисту воду (за можливості бутильовану);
  • мийте овочі і фрукти перед вживанням;
  • ретельно проварюйте чи просмажуйте їжу перед вживанням.
Раніше міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко повідомив, що в Україні є ризик спалахів холери та гепатиту, зокрема, через відключення світла. Ця ситуація може бути зумовлена відключенням водопостачання під час обмежень споживання електроенергії.

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВСЕ ПО ТЕМЕ
КОММЕНТАРИИ

НОВОСТИ ПАРТНЕРОВ
ЗНАКОМСТВА
МЫ НА FACEBOOK