МОЗ попереджає: стартував сезон холери - як не заразитися
В Україні розпочався епідемічний сезон холери. Ця хвороба небезпечна, і особливо влітку. Без належного лікування холера може призвести до зневоднення та смерті, попередили в Міністерстві охорони здоров'я України.
Холера - небезпечне інфекційне захворювання, може передаватися через заражену воду або їжу, що містить бактерію Vibrio cholerae. Щоб уникнути зараження, необхідно суворо дотримуватися важливих правил гігієни. Джерелом збудника інфекції є хвора людина або носій вібріонів.
Читайте нас у Telegram: тільки найактуальніші та перевірені новини
Міністерство наголошує на необхідності ретельно мити руки, кип'ятити воду та уникати вживання продуктів харчування сумнівного походження.
Де може бути холерний вібріон
- у забрудненій воді при низьких температурах та у морській воді - 2 тижні і більше;
- у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів;
- на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин;
- у кишківнику окремих річкових та морських тварин - декілька місяців.
- сильна діарея (частий, до 10 і більше разів за добу, пронос);
- задижка, різка слабкість, м'язові судоми;
- западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
- зниження температури тіла;
- втрата пружності шкіри, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою.
При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!
Що робити, щоб уникнути захворювання
Перш за все варто дотримуватись простих правил:
- не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- використовуйте чисту воду (за можливості бутильовану);
- мийте овочі і фрукти перед вживанням;
- ретельно проварюйте чи просмажуйте їжу перед вживанням.