Влучання у багатоповерхівку у Києві: з будинку евакуйовано 10 мешканців
30% українських продуктів містять небезпечні трансжири, - ВООЗ | Фото: pixabay.com

30% українських продуктів містять небезпечні трансжири, - ВООЗ

30% перероблених продуктів на українському ринку містять небезпечно високі рівні трансжирів. Зокрема, перевищення допустимих норм трансжирів виявлено в ковбасних виробах, морозиві, випічці, а також у вуличній їжі та стравах кафе. 

Про такі результати дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), проведеного в Україні з жовтня по грудень 2023 року, розповів представник ВООЗ Андрій Скіпальський у коментарі Укрінформу.


Читайте нас у Telegram: тільки найактуальніші та перевірені новини

Він нагадав, що 2020 року Україна ввела обмеження на використання трансжирів у продуктах харчування для захисту здоров'я населення. Згідно з наказом МОЗ №1613, максимально допустима норма трансжирів становить не більше 2 г на 100 г жирів у продукті. Це правило відповідає європейському регламенту від 2019 року і рекомендаціям ВООЗ. Проте дослідження показало, що 37 зі 120 досліджених продуктів не відповідають цим вимогам.

У дослідженні брали участь продукти як великих виробників, так і середнього бізнесу, а також зразки їжі з точок швидкого харчування і кафе. Експерти обрали дві категорії продуктів: промислові харчові продукти, представлені в супермаркетах, і вулична їжа. До списку продуктів, що потрапили під аналіз, увійшли шоколад, м'ясні вироби, заморожені круасани, печиво, чіпси, маргарини та морозиво. Серед вуличної їжі досліджували фалафель, круасани, піцу та тістечка.

Андрій Скіпальський підкреслив, що трансжири підвищують ризик серцево-судинних захворювань і не мають харчової цінності. ВООЗ давно закликає країни виключити промислові трансжири з продуктів харчування. В Україні, після введення нових норм, був трирічний перехідний період, щоб виробники могли адаптувати свої рецепти. 

Однак результати дослідження показують, що не всі виробники дотримуються нових норм, що вимагає подальших заходів для забезпечення безпеки харчових продуктів у країні.

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВСЕ ПО ТЕМЕ
КОММЕНТАРИИ

НОВОСТИ ПАРТНЕРОВ
ЗНАКОМСТВА
МЫ НА FACEBOOK