У маркетах України продають консерви, що викликають ботулізм
В Україні зафіксували випадок ботулізму через вживання рибних консервів. Це підтвердило Головне управління Держпродспоживслужби в Києві на своїй сторінці у Facebook.
Це небезпечне захворювання виявили у жителя Фастівського району Київської області. Лікарі пов'язують інфекцію з вживанням рибної консерви "Тунець у власному соку".
Читайте нас у Telegram: тільки найактуальніші та перевірені новини
Потерпілий сказав, що консерви купив в одній із торговельних мереж столиці. Який саме бренд виробляв консерви - поки не повідомляють.
У зв'язку з цим з 19 січня Головним управлінням розпочато позаплановий захід державного нагляду (контролю) операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції з відбором зразків для лабораторного дослідження.
Продукт знято з реалізації до отримання результатів лабораторних досліджень. Вжито всіх заходів щодо безпечності та запобігання загрози для здоров'я споживачів зазначеної харчової продукції.
Треба сказати, що останніми роками у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби.
Симптоми ботулізму можуть спостерігатися від кількох годин до кількох днів після впливу бактерій, що є збудниками ботулізму, або їхніх токсинів. Спочатку відзначаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, судоми, діарея або закреп. Надалі виникає параліч, що поширюється по тілу від голови до ніг.